Tetamu Allah..

Thursday, February 11, 2016

17-27 Januari 2016

Alhamdulillah..diri ini diterima untuk menjejakkan kaki ke tanah haram Mekah dan Madinah...syukur kepada Allah...terima kasih ya Allah..terima kasih kerana menerima diriku..terima kasih kerana menjemput diriku...terima kasih kerana memudahkan segala urusanku..semoga ibadahku diterima di sana...

Hari ni...dah 15 hari meninggalkan bumi Mekah dan Madinah...rindu sangat2...hampir setiap tidur mimpikan sana..terlalu rindu...ya Allah...panggil ku lagi menjadi tetamuMu...jangan jadikan itu kali pertama dan kali terakhir aku ke sana...andai itu kali terakhir ku... maka gantilah syurga untukku...dengan rahmatMu..

Sungguh...sangat rindukan Kaabah...sangat rindukan MasjidilHaram...sangat rindukan Masjid Nabawi..sangat rindukan Mekah dan Madinah...terbayang-bayang semua kat sana...Allahu....diri ini mahu kembali ke sana lagi....panggillah aku ya Allah.... :'(

^ Happy birthday mak.. :) ^

Thursday, April 17, 2014

14 - 4 - 14



cantik date birthday mak aku tahun ni..dari awal tahun mak aku dah cakap..

"tahun ni tarikh birthday mak cantik..14 - 4 - 14, umur mak 57 tahun mak lahir tahun 1957.."

nice date.. :)

aku cuti sempena birthday mak aku tahun ni..
saje nak spent time dengan mak..
tapi celebrate 2 hari awal..12 - 4 - 14
celebrate dekat umah atok aku..
sebab tengok ramai makcik pakcik aku balik
rupenye hari tu adalah hari anniversary atok aku yang ke 58
:)

Happy anniversary atok..
semoga atok dikurniakan kesihatan yang sihat..
sayang atok sangat2..

Happy birthday mak..
semoga mak dikurnikan kesihatan yang sihat..
semoga mak panjang umur..
semoga kitorang sentiasa buat mak happy..
semoga Allah sentiasa lindungi mak..
sayang mak sangat2..
muah2
:)

^ Mengharapkan keajaiban ^

Thursday, February 6, 2014

Isnin depan semua orang kat ofis aku akan dapat surat penempatan baru..sama ada masih stay dengan projek lama atau akan handle new project...semalam petang, ada orang tunjuk aku latest structure...but not final yet...based on semalam punye...tengok macam ok..bos aku still 1 team dengan aku...cume bos besar sikit fussy...T_T..tapi as long as masih 1 team dengan bos aku dah cukup syukur..tapi tadiiiiii...bos aku tunjuk yang latest(still belum final) die dapat pagi tadi...name aku da takde dalam team tu!!!!!wuaaaa!!!sedey gile...mane pegi name aku ni....sesuke hati diorang keluarkan nama aku and letak name sorang ni...aku tau la yang sorang ni favorite bos yang fussy and garang tu...bos aku pon dah risau tengok name aku takde..die kate "nanti aku nak buat keje camne ni..ko da takde"...hahaha...aku pun same...camne aku nak keje ni kalau dengan bos lain...T_T...sejak dari masuk...die la sorang bos aku...aku cube meng'cool'kan diri...cakap agaknye name aku dah di hantar keluar dari XXXXX kot...huk3...

tapi ape-ape pun...sekarang ni aku harapkan yang terbaik untuk aku...kalau kene pindah agensi pon takpe..lagi suke kot..bole buat bende baru...cumenye harap-harap tempat tu lagi ok la..especially taknak jem...and taknak susah parking...tension aku camtu...

kalau kate stay lagi kat sini...harap-harapnya dapat 1 team dengan bos aku...kalau tak dengan bos aku pun...harap-harapnya dapat orang yang lebih kurang dengan bos aku...baik...bertimbang rasa..bertanggungjawab...memahami...tak lokek markah..backup anak buah...please ya Allah.... :(

^ Hati manusia milik Allah ^

Tuesday, January 21, 2014

Kamu selalu cakap fikir positif..selalu bersangka baik..jangan fikir negatif..jangan fikir yang bukan-bukan..tapi sebab dah terlalu sangat fikir positif..menidakkan segala fikiran yang tak baik...akhirnye semua jadi macam ni...

Bersabarlah hati...redha dengan segala yang terjadi...Allah lebih tahu yang terbaik untuk hambaNya...Allah takkan menguji hambaNya di luar kemampuan hambaNya...

Cukup sampai sini...aku dah terlalu penat...i am tired to pretend that i am ok!...penat dengan semua!!!

Terima kasih dengan alasan "kesibukan kerja"..."overtime kerja"..."dateline dah dekat".. and all that....punyela aku cube paham keadaan kamu..tp rupenye kamu "sibuk" dengan "hal" lain...mungkin "die" yang kamu telah kenal 4 bulan di tempat baru itu adalah yang "seorang" yang kamu cari selame 15 tahun kite kenal..dan 10 tahun yang lepas...terime kasih yang amat sangat di atas segalanya...how i really waste my longggg precious time with this stupid thing... :( aku tak tau...kenape instinct aku kuat mengatakan die perempuannya...same seperti sebelum-sebelum ni...aku tak minta untuk tau...tapi it just come....:( walaupun aku tau dari awal...tapi aku pretend like nothing happen...macam kau cakap...sentiasa think positive..bersangka baik...ye..aku buang semua sangkaan negatif..just to prevent it getting worst..

tapi...14 November 2013, the exact date that end everything......thanks for the very hurtful words for me....really unexpected it will come out from u....feel like i am nothing...mungkin kata-kata tu tak lah setajam mana...tapi untuk hati yang memang dah kecewa...ia lagi menyakitkan....and the worst thing is...even kau tau ur words hurt me.....kau tetap ego untuk keluarkan perkataan "sorry"...thanks soo much! :(

Walaupun ni bukan yang pertama...tapi aku harap ni yang terakhir antara kita...pernah berkali-kali dulu...aku kalah dan kembali seperti biasa...tapi tidak untuk yang ini....its too much for me...

Allah suruh kita berusaha..bukan hanya berserah...tapi kite disuruh berusaha dan tawakal...mungkin usaha aku bukanlah sehebat mana...tapi aku rasa...dah tibe masenye untuk aku berhenti dari semua ni...berehat untuk tenangkan diri dan beri peluang untuk diri aku sendiri...10 tahun dulu...mungkin aku kuat..Allah berikan aku kekuatan untuk semua ni...aku butakan mata...pekakkan telinga..sentiasa pujuk hati yang terase...sehingga rasa macamm diri ini tak sekalipun dihargai...terase di bodoh-bodohkan oleh orang yang aku sayang...

Ya Allah...please give me strength...aku tak mintak untuk semuanya kembali ok...aku tak mintak die..aku tak mintak hubungan ni lagi...aku taknak die lagi dalam hidup aku...Kau jauhkanlah kami...Kau hapuskan segala kenangan-kenangan lalu...memori yang buat aku jadi lemah kembali..kau tutupkan hatiku untuk die...aku tahu...semua yang terjadi ada hikmah disebaliknya...walaupun sakit...aku tak menyesal dengan semua yang terjadi..kerana ni semua pilihan diri aku sendiri...aku yang memilih untuk bertahan sehingga sejauh ni...telan semua pahit manis selama aku kenal die.....

Satu ayat yang sentiasa aku ingat bila mana hati aku sedih teringatkan semua ni...."Hati manusia milik Allah..." pada Dia kite mohon yang terbaik untuk kite...Dia sentiasa berikan yang terbaik untuk orang-orang yang sentiasa berdoa padaNya..." Bersangka baik hanya pada Allah....Terima kasih ya Allah...di atas pengalaman yang Kau berikan padaku....aku redha atas segalanya....



^ Resepi Oreo Cheese Cake ^

Wednesday, July 24, 2013

Ni pun aku dapat dari offismate aku...die cakap die ikut dari kotak Philadephia..huhu..tapi aku ada la ingkar sikit...sebab kawan aku gune 380g cream cheese Philadephia..aku cari kat bakery shop..die jual yang 250g..so aku beli je yang tu..huhu..so ni resepi nye...mudah je..sebab tak payah nak bake..hihi..

Oreo Cheese Cake

(aku gune springfoam 20cm)

Bahan-bahan:


350g biskut oreo (kalau pegi bakery, dah ada jual yang oreo hancur)

1 paket kecil biskut oreo (optional: kalau nak hias atas kek)
80g butter (cairkan - aku masukkan dalam microwave)
250g Philadelphia cream cheese
1/2 cawan gula caster
1 sdk esen vanilla (aku pakai penutup botol tu jek)
1 cawan krim putar/whipped cream (aku pakai brand rich)
1/2 kotak kecil susu dutch lady
3 sdk gelatin (dilarutkan dalam 1/4 cawan air mendidih) - kalau takde gelatin, bole guna agar-agar


Cara-cara:

Oreo Base:

  1. Hancurkan 250g biskut oreo 
  2. Campurkan dengan butter yang telah dicairkan
  3. Gaul rata adunan dan masukkan ke dalam Loyang (before tu gris kan Loyang dengan butter utk elak melekat) – aku guna springform so senang sikit..
  4. Ratakan dan mampatkan campuran ke seluruh permukaan. (tekan-tekan adunan tu supaya melekat)
  5. Masukkan ke dalam freezer selama 30 minit.


Top:


  1. Putar creem cheese, gula dan esen vanilla hingga berkrim dan licin (ringan)
  2. Kemudian masukkan whipped cream dan susu dan pukul lagi
  3. Masukkan gelatin yang telah dilarutkan
  4. Kacau dan pukul adunan sehingga sebati
  5. Kemudian masukkan lebihan biskut oreo (100g) ke dalam adunan. Kacau menggunakan spatula
  6. Tuang adunan ke atas oreo base.
  7. Tutup dengan cling wrap dan sejukkan di dalam freezer selama 2 jam.

oreo base yang disejukkan

top yang dah siap

taburkan serbuk oreo (kalau tak nak pon boleh...tapi nanti top jadi putih je)



tuangkan top ke atas oreo base

ratakan top tersebut


susun kepingan oreo ke atas kek
(kalau nak tabur serbuk oreo pon bole)


oreo cheese cake yang telah siap untuk di makan.. :)

selamat mencuba!!!
mudah kan... :)





^ Resepi spaghetti bolognese ^

Hari tu buat spegeti..aku amik resepi dari offismate aku..aku suke betul kalau die masak..sedappp...so saje nak letak resepi ni kat sini..lepas ni kalau ade ape-ape resepi..aku nak letak dalam blog..so that kalau aku nak buat lagi...takdela kene cari balik..aku ni kan pelupe...kadang-kadang tak ingat aku refer kat mane..huhu..so ni lah resepi simple dari kawan aku..:)

Spaghetti bolognese
(untuk 3 orang makan)

Bahan-bahan:

250g spageti (aku gune vermicelli sebab halus sikit dari spageti)
1 biji Bawang holland (potong dadu)
2 biji bawang putih (cincang)
1 kiub lembu (aku gune kiub ayam..susah betul nak cari kiub daging)
1 keping daging cincang ramli (aku beli daging cincang kat giant tu jek..sebab bole plak habis stok)
Sausage
Cendawan tin
Sos prego tin kecil (traditional)
1/2 tin kecil Tomato puri kimball/s & w
1/4 Susu dutch lady (kotak kecil)
Serbuk oregano
Butter 2 sudu besar/olive oil 3 sudu besar

Cara-cara:
  1. Cairkan butter di dalam kuali/periuk
  2. Masukkan semua bawang yang sudah dicincang/dipotong
  3. Kalau nak pedas..boleh masukkan cili kisar/cili boh
  4. Masukkan daging cincang dan kiub lembu/ayam
  5. Bila air daging dah kering masukkan susu
  6. Gaulkan sebati
  7. Masukkan tomato puri dan sos prego
  8. Masukkan garam dan gaul sebati (aku masukkan sikit gula sebab aku tak suke masam sangat)
  9. Masukkan air dalam separuh botol sos prego
  10. Tunggu sampai mendidih dan naik minyak
  11. Masukkan sausage
  12. Masukkan serbuk oregano
  13. Rebus spagetthi (masa rebus tu masukkan dalam 1 sudu minyak dan sedikit garam)..
Siap untuk dihidang.. :)

kuah spaghetti yang sedang dimasak

spaghetti yang sedia untuk dimakan.. :)

selamat mencuba~~ ^_^



^ oreo cheese cake ^

Monday, July 22, 2013

Hari jumaat lepas..tetibe rase bersemangat nak cube buat oreo cheese cake..he..resepi dah ada..offismate aku bagi lame dah..tapi perasaan rajin tu tak datang-datang..huhu..

so tengahari Jumaat tu..aku pegi bakery kat Dengkil untuk beli bahan-bahannya..bahannya senang je..dekat giant pon boleh dapat rasanye..tapi kalau pegi bakery shop tu lagi mudah..aku suke betul pegi bakery shop ni..rase macam semua bende nak beli..:P

Balik keje tu...dalam pukul 6 lebih camtu aku buat bihun goreng untuk buke dulu..pastu goreng murtabak segera yang atok aku bagi (sedap betul murtabak tu..next time bole beli lagi)

Then dalam 7 suku tu aku start buat base oreo cheese cake ni..then dalam 7.30 macam tu da siap and kene sejukkan dalam freezer dalam 30 minit.

Then dalam kol 8 suku tu aku start buat top die...ingat dah tak sempat nak pegi terawih...skali before 8.45 dah siap..huk2..simple je buat die rupenye...next time boleh buat lagi..lagi senang dari nak buat pavlova..he.. :)



makanan berbuka puasa..

oreo cheese cake.. yummy!